Ekonomi

Keşfin maliyeti 80 milyar dolar! Gabar ile Türkiye’nin kaderi değişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği Gabar’daki yeni petrol keşfiyle sadece Şırnak’ın değil tüm Türkiye’nin kaderi değişecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Alım, Şehit Aybüke Yalçın Kuyusunun 80 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çekerek, bu kuyunun Kahramanmaraş’ın tüm maliyetlerini karşılama potansiyeline sahip olduğunu söyledi. -merkezli depremler yalnız milletin sırtındadır.

ŞIRNAK PETROLÜNÜN 80 MİLYARLIK ÜRETİM BÜYÜKLÜĞÜ

Sabah’ın haberine göre; Dün Şehit Aybüke Yalçın Kuyusu’nda düzenlenen vana açılış töreninin ardından gazetecilerle görüşmeye gelen Melih Han Alım, “Saha, yıllarca üretimden sonra 70-80 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip. Yükü hep birlikte devletimizin sırtında. tatilin ikinci günü olan depremle birlikte (Karadeniz gazı sonrası) hafiflemiş bir halde kaldırıldı.

2 yılda 100 bin varile çıkacak

Aybüke Yalçın Kuyu, tek başına yaptığı keşifle depremin tüm masraflarını milletimizin sırtından alacak potansiyele sahip. 100 bin varillik maksimum üretim düzeyine 2 yılda ulaşacağız ve maksimum üretim kapasitesini yaklaşık 15 yılda da sürdüreceğiz. Yaklaşık 12 yıldır yayla üretimi planlıyoruz” dedi. Sahada 80 ila 100 adet kuyu açmayı planladıklarını belirten Bilgin, sahanın büyüklüğünün yaklaşık 36 kilometrekare olduğunu söyledi.

Bu kuyunun 2,5-3 milyon dolarlık bir maliyeti olduğunu kaydeden Bilgin, “Çok kısa sürede kendini amorti eder. Keşif yaptığınızda bu dalda yatırımınızın kendini amorti etmesi çok kolay. Değerli olan keşfi yapabilmektir.”

“Şu ana kadar 6 bin varil üretildi”

Yeni sahada günde bin 200 varil yüksek kaliteli 41 API petrolün üretildiğini anlatan Bilgin, “Bugün üretimimizin 5. günü ve yaklaşık 6 bin varil petrol ürettik. Kuyudan gelen tüm bilgiler bunun daha da artacağını gösteriyor. Bu taşıma ve depolama imkanlarını göz önünde bulundurarak optimum seviyede tutuyoruz.” söz konusu.

“GEÇİCİ BORU SINIRI OLUŞTURULDU”

Bölgede boru hattı yaptıklarını ifade eden Bilgin, “Hava hattı 4 Mayıs akşamı devreye girecek. Kesintisiz bir boru bordür yaptık. Çünkü yol kuralları ağır. tankerlerle inip inin. Bu nedenle boru sınırı daha güvenilir. “Kamyonların daha rahat çalışabileceği Akçay bölgesine götüreceğiz. Buradaki kapasiteye ulaştıktan sonra Akçay bölgesinde depolayacağız. Şehit Aybüke bölgesinde bin 500 varillik kesintili depo kurduk” dedi.

“TÜRKİYE’DE PETROLÜN TARİHİ DEĞİŞTİ”

Türkiye’de üretilen 1.800 petrol kuyusu olduğuna dikkati çeken Alım, şöyle konuştu: “Üretimleri günlük ortalama 35 varil. Ancak Esma Çevik’te 7 kuyu ile 10 bin varil, 1.800 kuyu ile 50 bin varil üretiyoruz. Şırnak’ta Türkiye’de petrol ticaretinin kaderi değişti. Türkiye’de petrol işi yoğun çalışmalarımızla değişti.

Türkiye artık büyük yapıları olan ve kaliteli petrol üreten bir ülke. Şırnak’ın geleceğini ülkenin geleceği kadar parlak görüyoruz. Türkiye, denizlerde yazdığı başarı öyküsüne karada bir yenisini daha ekledi” dedi.

“BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ŞIRNAK’TA KURULDU”

Şırnak’ta bölge müdürlüğü kurduklarını anlatan Bilgin, “Şehit Aybüke Yalçın sahasını hızla geliştirmek ve üretimi hızla geliştirmek için 1 milyar varil petrol rezervini ekonomiye kazandırmak için yeni bir yapılanmaya geçiyoruz. Şırnak’ta bölge müdürlüğü oluşturduk, vekaleten bir arkadaşı atadık.Şu anda bu alanı hızla geliştirmenin ve bu alanda elde edilen petrolün endüstriyel türevlerini geliştirmenin yollarını arıyoruz.”

“ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Esma Çevik kuyusundaki jeolojik modeli buraya uyarladıklarını anlatan Bilgin, şunları kaydetti:

“Daha gidecek yerlerimiz var. Şırnak’ta Esma Çevik, Aybüke Yalçın gibi yeni alanlarımız var. Aramalarımıza burada devam edeceğiz.

Petrokimya ve rafineri tesisi ihtiyacı var, planlıyoruz. Konsepti geliştiriyoruz. Nerede olur, nasıl olur, iş ne olur, önce bu konsepti geliştireceğiz sonra detaylandıracağız. Şırnak artık tüm projeler için çok güçlü bir potansiyel aday.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu