TBMM’de Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu
TBMM Genel Kurulu’nda Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonuçlarını araştırmak üzere TBMM Teftiş Kurulu kurulması önerisi oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Heyet’te, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonuçlarının tüm taraflarla birlikte araştırılması amacıyla Meclis’te kümelenen partilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu teklifler görüşüldü. dayanıklı yapı stoğu ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin artırılması için alınacak önlemlerin belirlenmesi.
Öneriler üzerine konuşan HDP Küme Başkan Yardımcısı Hakkı Saruhan Oluç, sarsıntı komitesi kurulmasına ‘hayır’ diyemeyeceklerini belirterek, “Sözde deprem komisyonu kurmayalım, gerçekten bir deprem komisyonu kurması gerekiyor. verimli bir iş ve bu çalışmanın takip edilmesi gerekiyor.” dedi.
Depremle ilgili siyasi, hukuki ve idari sorumluluğun iktidarda olduğunu belirten Oluç, AFAD’ın sahadaki çalışanlarının özverili bir şekilde çalıştığını ancak kurum yönetiminin bütçesi, donanımı ve çalışan sayısının tartışılması gerektiğini söyledi.
HDP Küme Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kahramanmaraş merkezli depremde önlem alınmadığını savundu.
Yönetmeliklere aykırı olarak fay hatları üzerine kontrolsüz binalar yapıldığını belirten Beştaş, “Betonla gözü kör olan bu iktidar, ya resulullah yap inşaat” sloganıyla yandaşlarının ceplerini doldururken, yüzbinlerce insan da yandaşlarının ceplerini dolduruyordu. insanlar memleketlerini gömdüler.” söz konusu.
“Afetin felakete dönüşmesinden tek sorumlu hükümettir”
İYİ Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Erhan Usta, zamanında alınacak önlemlerle depremin afete dönüşmesinin önlenebileceğini söyledi.
Depremin ardından arama kurtarma ekiplerini koordine edemediğini, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlara ulaşmada hükümetin eksik kaldığını belirten Usta, “Afetin bir felakete dönüşmesinin tek sorumlusu hükümet. Helal istemekle sorumluluktan kurtulamazsınız.” değerlendirmesini yaptı.
Bu depremi afete çeviren tüm neden ve sonuçların siyasetle ilgili olduğunu belirten Usta, “Çok katlı ve dikey yapılaşmaya izin vermek siyasetle, imar yönetmeliğini uygulamamak, oy kaygısıyla imar affı çıkarmak siyasettir. Siyasetle ilgili; bölgede deprem olacağı net bir şekilde öngörülmesine rağmen AFAD ve ilgili bürokratik kurumların yetersiz kalması siyaset işidir, enkaz altında kalan vatandaşlarımız sosyal medyadan yardım çağrısı yaparken sosyal medyayı kapatmak siyaset işidir.” dedi.
“Depreme hazırlıklı olmak yapı kalitesiyle alakalı”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, deprem senaryolarının ve afet planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Neyi kaçırıyoruz? Neyi yapmıyoruz? Neyi doğru yapıyoruz? Bunları gözden geçirmemiz gerekiyor.” söz konusu.
Depremlerde verilen hizmetin deprem öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılması gerektiğini belirten Aycan, şunları kaydetti:
“Depreme hazırlıklı olmak yapı kalitesi ve inançla inşa etmekten geçiyor yoksa ne zaman olacağını bilemeyiz. Evet Türkiye’de deprem olacak ama ne zaman olacağını bilmiyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. deprem tabii ki afete koordinasyon içinde müdahale edeceğiz.Gördüğüm kadarıyla işler düzgün yapılmış.Enkazdan çıkarılanların hasta naklinde, acil müdahalesinde ve cerrahi müdahalesinde herhangi bir sıkıntı olmadı. Bütün hastalar nakledildi, bütün yaralılar nakledilip ameliyat edildi. Yüz binden fazla insan nakledildi ve bu insanlara cerrahi müdahaleler yapıldı. Doğal olarak bunlar ilk zamanlar. Sonra geri kalan insanları yaşatmak zorundayız.”
Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu ve yeniden planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Aycan, “Kentsel dönüşüme tüm kaynaklarımızı ve gücümüzü ayırmamız gerekiyor. gerekli bütçeyi yap, temeli at ve herkesi düşündür. Uygun bir temel üzerine inşa etmeliyiz, uygun yere uygun bir bina yapmalıyız.” ifadeleri kullandı.
“İmar affı Türkiye’nin gündeminden çıkarılmalı”
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, depremin ardından sahra hastanesi kurulmamasını eleştirdi.
Aktif olan fay hatlarının bir an önce tespit edilmesi gerektiğini belirten Şevkin, “Bu fay hatları imar planlarına dahil edilerek bir an önce şehirler taşınmalı, deprem vergisi şehirleri kalkındırmak ve geliştirmek için kullanılmalı. sağlıklı olsun.Türkiye’de bir an önce Afet Bakanlığı kurulmalı ve Türkiye’ye imar affı verilmeli.Gündemden çıkarılmalı.Kentsel dönüşüm kiraya dayalı olmayacak.Sigorta şirketleri yapacak. Yapı denetimi, insan denetimi. Düzgün bir DASK sistemi getirmek zorundayız. Sorumluluğu sadece 3 müteahhide vererek bundan kurtulamazsınız.” değerlendirmesini yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel şu ifadeleri kullandı:
“Benim de memleketim olan Hatay’a depremin ilk günü geldiğimizde maalesef sarayın 20 yıldır gurur duyduğu ulaşım, haberleşme ve sağlık altyapısı her anlamda çöktü, iflas etti. AK Parti’nin yaklaşık çeyrek asırdır devam eden bilinçsizlik ve ihmal zincirlerinin büyük ölçüde derinleştiğini anlatan Erdoğan, “Yeter ki bu rant rejiminden vazgeçmeyelim, önce vatan, önce vatandaş, milletin güvenliği demeyelim. önce vatandaşlarımız, kurumlarımıza kene sülük gibi yapışan oligarklar, vasıfsız ekipler ve rantiye rejimi ortadan kalkmadığı sürece bu tür acıları yaşamaya devam edeceğiz.”
“Bu süreçten alınacak dersler olacak”
AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, depremle ilgili bugüne kadar bilinenlerin, felaketin sonuçlarını anlatabilecek ve anlatabilecek türden olmadığını söyledi.
Depremde sadece son 100 yılda yapılan tapınak ve kalelerin değil, asırlardır ayakta kalan tapınak ve kalelerin de yıkıldığına dikkat çeken Şahin, “Tabii ki buradan almamız gereken dersler olacaktır. Bu süreçte öğrenmek zorundayız.Eksiklerimiz var mı?Oldu tabi ama bunlar birer vicdan.Hakikat terazisinde doğruyu ortaya çıkarabilmek için bunu ölçerek yapmak zorundayız.” söz konusu.
Depremin 11 il ve 62 ilçede aynı anda meydana gelmesinin müdahaleyi ve yönetmeyi zorlaştırdığını belirten Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kıymetli bir diğer konu da, kent merkezlerinin yıkılmış olması ve kent merkezlerinde depreme müdahale edecek itfaiye, belediye, polis ve sağlık ekiplerinin de depremden zarar görmesi. Görüşerek formüle edeceğimiz Meclis araştırması. bugün, gelecekte bu felaket sürecini tüm boyutlarıyla mutlaka gözler önüne serecektir.Önümüzdeki yüz yılımızı güvence altına almak için, elimizi kol kola vererek, tüm gerçeklerimizi ortaya koyarak, hiçbir çaba sarf etmeden bu çalışmaları yürütmek boynumuzun borcudur. siyasi çıkar elde etmek ve bu işten menfaat sağlamak.”
AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu da, art arda meydana gelen ve jeofizik açıdan ender görülen ikili deprem niteliğindeki depremlerin, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketi olarak yüzyılın felaketine neden olduğunu da belirtti.
Deprem bölgesinde 271 bin personelin istihdam edildiğini kaydeden Uncuoğlu, şunları kaydetti:
“Başta iş makineleri olmak üzere toplam 15 bin araç afet bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, Jandarma Genel Komutanlığımıza, Emniyet Genel Müdürlüğümüze, İçişleri Bakanlığına bağlı 115 helikopter, 78 uçak ve 38 gemi. Bölgede Sağlık ve Orman Genel Müdürlüğü hizmet vermektedir.”Afet, barınak, beslenme ve psikososyal destek kümeleri oluşturulmuştur. Ayrıca deprem bölgesine ihtiyaç duyan birçok bölgede aziz milletimizin yardım seferberlikleri ile herkes elinde olanı bölgeye ulaştırmaya çalıştı.”
Konuşmaların ardından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin sonuçlarını araştırmak üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına oybirliğiyle karar verildi.
hanhaber.xyz